Kunst & Techniek: Draad van Alexander

Kaliber Kunstenschool

Terug naar het overzicht van aanbod

Omschrijving

Vertrekpunt voor deze les is het boek dat Sieb Posthuma (bekend van ‘Rintje’) maakte over de Amerikaanse kunstenaar Alexander Calder (1898-1976). Het is een eenvoudig verhaal waarin de kunstenaar alles wat hij in z’n hoofd ziet, kan maken van een draad.

Leerlingen leren gedachtes in beeld vorm te geven. Dit doen ze eerst door eenvoudige vormen op papier, daarna buigen ze de tekeningen van soepel installatiedraad. De werkstukken worden gebruikt om bewegende schaduwen te laten ontstaan.

Naast kennis en een stuk cultuuroverdracht omvat de les vele stappen uit het creatieve proces; Oriënteren; onderzoeken; uitvoeren en evalueren.  

Door handen en voeten te geven aan gedachtes op een buigzame manier, leren de leerlingen nieuwe verbanden te leggen. Ze krijgen een nieuwe vormentaal om zich uit te drukken en welke bij te verbuigen is en dus niet statisch is. Net zoals gedachtes!

Laat een review achter

Geef je reactie op dit aanbod.
CEPPO kan je reactie hier dan plaatsen.

Doelgroep Groep 3, Groep 4,
Ervaringsvorm Actief-receptief-reflectief
Discipline Beeldend
Locatie Eigen school
Duur 60 min.
Max. aantal deelnemers 30 leerlingen
Kosten
  • Per 30 leerlingen zijn de kosten € 112,50
  • Per leerling betaalt u € 4,00
Periode of data Gehele schooljaar
Begeleidend materiaal Er is een lesbrief voor de leerkracht met daarin lessuggesties rondom deze workshop. Deze wordt samen met de planning gestuurd.
Aansluiting bij leergebied Kunstzinnige oriëntatie
Aansluiting bij kerndoel 54 (vorm), 55 (reflecteren)
Leerlijn Kunst en Techniek
Vakoverstijgende mogelijkheden 42 (oriëntatie op jezelf en de wereld, onderscheiden donker en schaduw).
Bijzonderheden
  • Dit aanbod is onderdeel van het Kunstmenu en valt binnen de financiering vanuit CEPPO.
  • Boek je dezelfde workshop voor meerdere groepen voor je school? Dan hoef je maar eenmalig de boekingskosten van € 25,00 te betalen. De boekingskosten zitten al in begrepen in de totaalprijs, dit verrekenen we.

Vragen over dit aanbod?

Voor verdere informatie over dit aanbod kun je contact opnemen met Daniëlle Borger (Danielle.Borger@kaliberkunstenschool.nl/educatie@kaliberkunstenschool.nl)