Stadsarchief

Terug naar het overzicht

Omschrijving

Het Stadsarchief Oldenzaal maakt onderdeel uit van de gemeente Oldenzaal en is gevestigd in het stadhuis aan de Ganzenmarkt 1. In het archief bevinden zich documenten die het rijke verleden van Oldenzaal weerspiegelen.

Daarbij zijn vooral de oude, deels middeleeuwse archieven van grote waarde voor de stad Oldenzaal, maar ook de 19e en 20e eeuwse archieven bevatten veel lokale historische informatie.

Sinds kort is ook het archief van de voormalige textielfabriek Gelderman gehuisvest in het Stadsarchief en ook dit archief is van grote cultuur-historische waarde voor de stad Oldenzaal.

De archieven zijn vrij en kosteloos te raadplegen door eenieder die belangstelling heeft in de geschiedenis van Oldenzaal. Velen maken dan ook gebruik van de schriftelijke bronnen die hier te vinden zijn en die vaak onmisbaar zijn voor historisch onderzoek.

Het stadsarchief beschikt over een speciale studieruimte waar onderzoekers terecht kunnen voor archiefonderzoek. Daarbij is het verstandig om voorafgaand aan het archiefbezoek  een afspraak te maken met de archivaris.

Voor het onderwijs kan een klassikaal bezoek aan het Stadsarchief interessant maar ook leuk zijn.  Leerlingen kunnen op die manier kennis maken met oude documenten van de stad Oldenzaal (zoals de stadsrechten) en worden zo ondergedompeld in een ver Oldenzaals verleden.

Het archief heeft gelukkig nog een aanzienlijk aantal oude, deels middeleeuwse, oorkonden in haar collectie waar niet alleen veel informatie in staat, maar die ook prachtig zijn om te zien.

Het Stadsarchief is momenteel een les aan het ontwikkelen voor de bovenbouw van het basisonderwijs betreffende een excursie naar het Stadsarchief.

 

Voor vragen kunt u contact opnemen met Niels Bakker, stadsarchivaris

Email: n.bakker@oldenzaal.nl

 

Laat een review achter

Geef je reactie op dit aanbod.
CEPPO kan je reactie hier dan plaatsen.

Contactpersoon Hedwig de Bruijn
E-mail contactpersoon info@ceppo-oldenzaal.nl

NADERE INFORMATIE

website:  www.oldenzaal.nl/stadsarchief